Article Vitamintilskudd forhinderer anoreksi
Banner

Meningsmåling

Burde Aktivitetveggen vise alle medlemmers aktivitet, ikke bare dine venners aktivitet? (du velger fremdeles selv om din egen aktivitet vises for alle registrerte, bare venner eller bare deg selv)
 
Vitamintilskudd forhinderer anoreksi

 (OMNS 9. februar 2008) Anoreksi skyldes primært vitaminmangel. Omtrent en av 20 tenåringsjenter i Amerika sliter med en spiseforstyrrelse. Foreldre kan hjelpe med å eliminere risikoen for anoreksi ved å gi sine barn vitamintilskudd.

Anoreksi er en anerkjent klinisk markør for beriberi, en sykdom som spesifikt forårsakes av mangel på vitamin B1 (tiamin). [1] Anoreksi observeres også ofte som et tidlig symptom på pellagra (niacinmangel) [2] og er en kjent komplikasjon ved skjørbuk, vitamin C-mangel. [3] 

Forebygging er særlig viktig fordi beriberi/anoreksi ofte ikke responderer bra selv på behandling med høye doser av tiamin i månedsvis, og noen ganger ikke responderer i det hele tatt. [1] Men som regel er høypotente vitamintilskudd en effektiv kur for tapet av muskelmasse som forårsakes av beriberi og hudlesjonene som forårsakes av pellagra.

Det vitamin B1 som finnes i nesten alle multivitamin- og B-kompleks-piller er enten tiamin mononitrat eller tiamin hydroklorid. Kroppens evne til å absorbere disse to formene for tiamin er begrenset [4] av den maksimale mengden som kroppens to spesialiserte tiamin-transportproteiner kan håndtere. [5] Dette betyr at mange doser per dag med oral tiamin er nødvendig for effektiv behandling. En annen klasse tiamin-molekyler, som kalles allitiaminer (en fettløselig form for B1-vitamin) absorberes mye bedre. [6] Siden allitiaminene ikke er inkludert i standard multivitaminpreparater, anbefaler vi at de reformuleres til å inkludere denne spesifikke formen for B1. 

Den konvensjonelle medisinske tilnærmingen til spiseforstyrrelser som anoreksi inkluderer typisk psykologi/adferdsterapi, medisinering, og ernæringsrådgivning (matgrupper). Det er overraskende sjelden at leger forbinder spiseforstyrrelser med vitaminmangel, og få leger anbefaler vitamintilskudd som forebygging.

Slanking uten tilskudd forårsaker vitaminmangel, og vitaminmangel kan føre til anoreksi.  Slanking er hovedårsaken til vitamin- og mineralmangel i Amerika. Mangler kan unngås fullstendig med ernæringstilskudd. En fraksjon av befolkningen er mer tilbøyelig til å få underskudd på tiamin når de slanker seg, på grunn av genetiske forhold assosiert med proteiner som binder tiamin [7,8]. Risikoen for tiaminmangel øker også når man spiser prosessert mat. Et høyt inntak av enkle karbohydrater krever økt tiamininntak. Vitamin- og mineraltilskudd inneholder ingen kalorier, og forårsaker ikke vekttap eller vektøkning. De hjelper dog å fremme normal appetitt.
 

Harold Foster, PhD, skriver:

"I både åpne og lukkede forsøk i Afrika, syd for Sahara, ble blandinger av næringsstoffer gitt til HIV-positive pasienter, hvorav noen var i de siste stadiene av AIDS. Selv bare dobbelt så mye av det (amerikanske) anbefalte dagsinntaket av askorbinsyre og fire ganger anbefalt dagsinntak for tiamin resulterte i forbedret appetitt...etter bare noen få dagers supplementering." 

Erik Paterson, MD, skriver:
"For mange år siden fikk de bekymrede foreldrene til en sterkt avmagret tenåringsjente henne til å komme til meg på grunn av hennes avsky for mat. Hun innrømte at hun knapt spiste noe i det hele tatt, men forklarte at hun følte hun var feit: et typisk tilfelle av anoreksi (anorexia nervosa).

Jeg prøvde å overtale henne til å spise riktig. Hun nektet hårdnakket. Så jeg gjorde en avtale med henne. Jeg påpekte at ved å ikke spise gjorde hun seg selv underernært med hensyn til vitaminer. Avtalen var at jeg ikke skulle presse henne til å spise hvis hun tok vitaminpillene, spesifikt vitamin C og B-kompleksvitaminer. Det gikk hun med på. 

To uker senere kom hun og foreldrene tilbake for å fortelle meg at hun hadde utviklet en sterk appetitt. Etter enda en måned, var hennes avmagrede tilstand tydelig i ferd med å forsvinne. Hun ble aldri anorektisk igjen. [9] Et velformulert daglig multivitamintilskudd, minst 1000 mg C-vitamin per dag, pluss ekstra B-vitaminer, vil kraftig redusere insidensen av anoreksi og andre spiseforstyrrelser.

Hvis du er med og tar hånd om et familiemedlem med anoreksi, og din lege ikke anbefalte vitamintilskudd, så få en fornyet vurdering (second opinion)."
 

Kommentar fra Fritt Helsevalg

SLV sier at vitamintilskudd ikke har noen sikker virkning (http://www.dagbladet.no/dinside/2007/06/28/504789.html) til tross for at det finnes tusener av vitenskapelige artikler og undersøkelser, i tillegg til tusenvis av kliniske bevis på at tilskudd gjør akkurat det: De virker, og de er viktige - og nødvendige - for en optimal helse.

En kan spørre seg om når norske myndigheter skal innse at de kanskje har tatt feil. Er det viktigere for myndighetene å selektivt bare anerkjenne forskning som bekrefter deres tidligere politikk enn å lære av det nyere viten forteller oss?

 

Referanser:

[1] D. Lonsdale. Evid Based Complement Alternat Med. 2006 March; 3(1): 49-59.
[2] S. R. Roberts. "Pellagra: Its Symptoms and Treatment," The American Journal of Nursing, Vol. 20, No. 11 (Aug., 1920), p 885-890.
[3] L. Goebel. http://www.emedicine.com/med/topic2086.htm Last bullet in section on physical symptoms.
[4] D. Bender. "The Nutritional Biochemistry of the Vitamins," Cambridge University Press, 2003, page 151.
[5] V.S. Subramanian et al. "Vitamin B1 (thiamine) uptake by human retinal pigment epithelial (ARPE-19) cells: mechanism and regulation." Journal of Physiology (Oxford, United Kingdom, 2006), Volume Date 2007, 582(1), 73-85.
[6] T.P.S. Nibber, "Reply to Dr. Lonsdale," Townsend Letter for Doctors and Patients, August-Sept. 2004. http://findarticles.com/p/articles/mi_m0ISW/is_253-254/ai_n6176277/pg_2
[7] B.H. Robinson, N. MacKay, K. Chun, and M. Ling, "Disorders of pyruvate carboxylase and the pyruvate dehydrogenase complex." Journal of Inherited Metabolic Disorders, 19, 452-62.
[8] D. Bender, "The Nutritional Biochemistry of the Vitamins", Cambridge University Press, 2003. Sections on Thiamine Responsive Pyruvate Dehydrogenase Deficiency (p 156) and on Maple Syrup disease (p 158).


Nutritional Medicine is Orthomolecular Medicine

Orthomolecular medicine uses safe, effective nutritional therapy to fight illness. For more information: http://www.orthomolecular.org

The peer-reviewed Orthomolecular Medicine News Service is a non-profit and non-commercial informational resource.

 

Editorial Review Board:

Carolyn Dean, M.D., N.D.
Damien Downing, M.D.
Harold D. Foster, Ph.D.
Steve Hickey, Ph.D.
Abram Hoffer, M.D., Ph.D.
Bo H. Jonsson, MD, PhD
Thomas Levy, M.D., J.D.
Erik Paterson, M.D.

Andrew W. Saul, Ph.D., Editor and contact person. Email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen


To Subscribe at no charge: http://www.orthomolecular.org/subscribe.html

 

Lenke til mer informasjon om allitiaminer (en fettløselig form for B1-vitamin) http://www.netriceuticals.com/ingredients.asp?id=400Kilde: Fritt Helsevalg


Relaterte artikler:

 

 

Banner