bg.png
Pyramidespill?
Banner

Meningsmåling

Burde Aktivitetveggen vise alle medlemmers aktivitet, ikke bare dine venners aktivitet? (du velger fremdeles selv om din egen aktivitet vises for alle registrerte, bare venner eller bare deg selv)
 

Hva skiller nettverksmarkedsføring fra pyramidespill?

Lurer du hva som skiller nettverksmarkedsføring fra såkalte pyramidespill? Mange bruker de to utrykkene om hverandre, men dette er en stor misforståelse. Multi level Marketing eller MLM er andre ord på nettverksmarkedsføring og networkmarketing. Ikke la deg forvirre av ordenes betydning de står for det samme og må ikke forveksles med pyramidespill.

Seriøse nettverksselskaper har flere ganger blitt beskylt for å drive med såkalte pyramidespill. Det er en vanlig reaksjon når folk først blir introdusert for nettverksmarkedsføring at de tenker: "Dette er et pyramidespill!" Dette er dels på grunn av likhetstrekkene mellom nettverkssalg og dels fordi de som driver med pyramidespill ofte hevder å drive seriøs nettverks-business.

En felle?
En annen utbredt misforståelse er at nettverksmarkedsføring er noe man skal lokke andre inn i, for så å tjene penger på disse personene. Dette hadde kanskje vært en passende beskrivelse for et pyramidespill, men i nettverksmarkedsføring er det ikke meningen å presse eller lokke folk inn, og man tjener ikke penger på personene. Dersom man har 100 stykker under seg som ikke kjøper noe, tjener man ikke penger. Har man derimot 100 stykker under seg som handler mye varer fra firmaet, kan man tjene penger. Altså tjener man penger på vareomsetningen, som i et hvilket som helst annet firma, og ikke på vervingen. Ikke alle ønsker å verve distributører til nettverksselskapene. Disse har mulighet til å kun være kunde - og handle produkter direkte fra selskapet.

I et pyramidespill er medlemmenes inntekt avhengig av hvor mange nye medlemmer som kommer inn i pyramiden. De blir lurt til å betale et beløp og de blir lovet raske penger uten å gjøre noen særlig innsats. Disse pyramidespillene er juridisk sett ilegale i de fleste land, men det er pt. få land som har et regelverk som gjør at pyramidebakmenn kan dømmes i retten. Dette har ført til en oppblomstring av pyramidespill i hele verden, og ikke minst i Norge.

Like muligheter
Oppbygningen av et nettverksselskap er i mange tilfeller ganske lik oppbygningen av pyramidespill, men de to må for all del ikke forveksles! Noe av det som gjør nettverksmarkedsføring spesielt er at alle har like muligheter til bygge sin egen butikk takket være meget enkle franchising-systemer firmaene har. Det er ikke personen som sitter på toppen som tjener mest penger, som i et de fleste firmaer. I nettverkssalg kan en person starte opp og tjene mer penger enn alle personene som er over han eller henne i nettverket. Det er vel ikke så lett for en arbeider å tjene mer enn sjefen sin!? Hvor mye hver enkelt person tjener, avhenger altså av den enkelte sin innsats. Dette gjør nettverksmarkedsføring veldig rettferdig og det har av den grunn fått tilnavnet "folkets franchise”.

Hvordan skille seriøse nettverksselskaper fra useriøse og ulovlige pyramidespill?

Direktesalgsforbundet har satt opp 10 punkter som skiller nettverksmarkedsføring fra ulovlige pyramidespill: (Følgende punkter beskriver et pyramidespill)

 • Provisjoner blir utbetalt for verving av nye distributører og ikke på basis av varesalg
 • Det er mulig å kjøpe seg inn i enkelte posisjoner for å oppnå rettigheter
 • Selskapet har ingen eller kun symbolske produkter for salg
 • Muligheten er tilstede for å tape større beløp som er innbetalt til selskapet
 • Startpakke/inngangspremie er ofte uforholdsmessig høy
 • Distributøren har ingen eller meget dårlige returmuligheter
 • Selskapet forlanger deltagelse på uforholdsmessige dyre kurs eller kjøp av dyre trykksaker
 • Distributøren kan ikke slutte når som helst uten avgifter eller annen straff
 • Pengestrømmen genereres oppover i systemet
 • Ledelsen taler om å tjene mye penger på kort tid uten særlig innsats

  Forbrukerrådet foreslår at du bruker sunn fornuft, og tar disse syv tipsene med i betraktning før du inngår noen avtale:

 • Vær skeptisk til å inngå avtale med selskap hvor en del av virksomheten består i å rekruttere nye distributører. Slike selskaper kan drive med illegale pyramidesalg.

 • Vær skeptisk til virksomheter som forplikter nye distributører til å kjøpe dyrt utstyr. Vær oppmerksom på at disse virksomhetene når som helst kan bryte sammen, og være dårlig kamuflerte pyramider.

 • Vær skeptisk til virksomheter som lover deg inntekt gjennom kommisjon for salg foretatt av nye distributører som du verver, i stedet for salg av produkter du selv foretar.

 • Vær skeptisk til virksomheter som hevder å selge mirakelprodukter eller lover enorme fortjenester. Bare fordi virksomheten hevder det, er det ikke sikkert det er sant. Be om dokumentasjon som underbygger påstandene.

 • Vær oppmerksom på "lokkeduer" dvs. personer som står fram og påstår suksess gjennom virksomheten.

 • Ikke betal eller undertegn noen kontrakt i et "åpningsmøte", eller noen annen presset situasjon. Insistér på å ta den tiden du trenger til å tenke over om du skal være med.

 • Gjør hjemmeleksen din! Hør med Forbrukerrådet og politiet før du inngår avtale med virksomheten, særlig hvis påstandene om produktet eller din fortjeneste virker altfor gode til å kunne være sanne.

  NetworkMarketing.no anbefaler også:


  Relaterte artikler:
 •  

  Banner